Parodia crassigibba

Från Plantae
(Omdirigerad från Bredvårtig sydkaktus)
Parodia crassigibba
(F.Ritter) N.P.Taylor 1987
Bredvårtig sydkaktus[1]
Foto: Mats Winberg
Foto: Mats Winberg
Undergrupp Notocactus
Släkte Parodia
Tribus Notocacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Bredvårtig sydkaktus är en art i sydkaktussläktet och undergrupp Notocactus, som har sin naturliga växtplats i den brasilianska regionen Rio Grande do Sul.[2]

Den är solitärväxande, tillplattat klotformad och blankt grön i färgen. Toppen av plantan är helt tagglös och den blir 4 till 17 centimeter i diameter. Växtkroppen är uppdelad i 10 till 15 låga, rundade åsar som har tvärgående skåror som bildar breda vårtor. Areolerna är vita och sitter mellan vårtorna. I areolerna sitter taggar som är krökta utmed plantans yta. Taggarna är vita, grå eller blekbruna och blir 3 till 30 millimeter långa. De består av ingen eller en centraltagg och 6 till 14 radiärtaggar.

Den bredvårtiga sydkaktusens blommor varierar mycket och kan vara vita, gula eller rödlila. De blir 4,5 till 6 centimeter långa och 4,5 till 6 centimeter i diameter. Hypanthium är mycket ulligt och har ett fåtal borststrån. Frukten är cylindrisk, uppblåst, är täckt med vit ull och gula borststrån. Den är grön då den är mogen och blir upp till 10 millimeter lång. Fröna är mattsvarta, hemisfäriska och har ett korkaktigt fröärr.

Det vetenskapliga namnet crassigibba är sammansatt av det latinska orden crassus som betyder tjock, grov och gibba som betyder knöl eller puckel. [3] I detta fall är det vårtornas storlek som beskrivs.

Synonymer

Notocactus crassigibbus F.Ritter 1970
Notocactus arachnitis F.Ritter 1970
Notocactus meonacanthus Prestlé 1986
Notocactus uebelmannianus Buining 1968
Notocactus uebelmannianus var. pleiocephalus N.Gerloff & G.Königs 1992
Parodia werneri Hofacker 1998
Parodia werneri ssp. pleiocephala (N.Gerloff & G.Königs) Hofacker 1998

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - bedvårtig sydkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris.