Echinocereus longisetus

Från Plantae
(Omdirigerad från Borstkägelkaktus)
Echinocereus longisetus
(Engelm.) Lem. 1868
Borstkägelkaktus[1]
E. longisetus ssp. delaetii
E. longisetus ssp. delaetii
Undergrupp Costati
Släkte Echinocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Borstkägelkaktus är en art i kägelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Coahuila och Nuevo León. Den är tuvbildande, grenar sig från basen och bildar samlingar som blir upp till 1 meter breda. Stammen är cylindrisk, mer eller mindre upprättväxande och blir 30 till 50 centimeter lång samt 5 till 8 centimeter i diameter.

Borstkägelkaktusen är uppdelad i 11 till 24 åsar som i sin tur är uppdelade i låga vårtor. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 4 till 9 centraltaggar som är vitaktiga till brunaktiga och blir 1 till 10 centimeter långa. De är borst- till hårlika, raka eller krulliga och pekar nedåt. Runt centraltaggarna sitter 15 till 20 radiärtaggar som är vita och blir 1 till 2 centimeter långa. Blomman utvecklas inte nära toppen av stammen, ibland till och med nära basen och är trattformad. Den är rosalila och blir 5 till 7 centimeter lång samt 6 till 7 centimeter i diameter. Frukten är okänd.[2][3]

Underarter

E. longisetus ssp. longisetus

Underart longisetus har en stam som blir tunnare än 8 centimeter i diameter, är uppdelad i 17 åsar eller färre och har raka centraltaggar. Den har sitt naturliga habitat i norra centrala Coahuila och västra centrala Nuevo León.

Gubbkägelkaktus[1] - E. longisetus ssp. delaetii (Gürke) N.P.Taylor 1997

Underart delaetii har en stam som blir upp till 8 centimeter i diameter, är uppdelad i 17 till 24 åsar och centraltaggar som är hårliknande och trassliga. Den har sitt habitat i södra Coahuila, på 1800 meters höjd över havet eller högre.

Synonymer

Cereus longisetus Engelm. 1856
Cephalocereus delaetii Gürke 1909
Echinocereus delaetii (Gürke) Gürke 1909
Echinocereus longisetus var. delaetii (Gürke) N.P.Taylor 1988

Referenser

  1. ^ a b SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - borstkägelkaktus, gubbkägelkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 239. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.