Gymnocalycium spegazzinii

Från Plantae
(Omdirigerad från Boliviansk kamklotkaktus)
Gymnocalycium spegazzinii
Britton & Rose 1922 1985
Kamklotkaktus[1]
Gymnocalycium spegazzinii.jpg
Undergrupp Microsemineum
Släkte Gymnocalycium
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Kamklotkaktus är en art i klotkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de argentinska provinserna Catamarca, Salta och Tucumán, samt det bolivianska departementet Tarija. Den är vanligtvis solitärväxande. Stammen är platt klotformad, har blå- eller grågrön till brun hud och blir upp till 20 centimeter hög samt 18 centimeter i diameter.

Kamklotkaktusen är uppdelad i 8 till 15 åsar som är breda och uppdelade i låga och otydliga vårtor. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 0 till 1 centraltagg som är riktade horisontellt. Runt den eventuella centraltaggen sitter 5 till 7 radiärtaggar som är mörkbruna till nästan svarta i början och blir upp till 5,5 centimeter långa. De är kraftiga och mer eller mindre tillbakaböjda mot stammen. Blomman är vit till blekrosa med bleklila svalg och blir upp till 7 centimeter lång samt 5 centimeter i diameter. Ofta finns där en bred röd mittlinje på kronbladen. Frukten är oval, grågrön och har en pudrig hud. Fröna är lätt ovala, mörkt rödbruna till svarta och blir 0,9 millimeter.[2][3]

Underarter

G. spegazzinii ssp. spegazzinii

Underart spegazzinii beskrivs som huvudarten och har sitt naturliga habitat i Catamarca, Salta och Tucumán.

Boliviansk kamklotkaktus[1] - G. spegazzinii ssp. cardenasianum (F.Ritter) R.Kiesling & Metzing 1996

Underart cardenasianum har 1 till 2 centraltaggar som blir upp till 8 centimeter långa och 3 till 6 radiärtaggar som är kraftiga, tillbakaböjda och blir 3 till 6 centimeter långa. Blomman blir 5 centimeter lång, 8 till 9 centimeter i diameter och är bleklila med mattrött svalg. Frukten är grågrön och blir 2 centimeter lång samt 1,7 centimeter i diameter. Fröna är mörkt rödbruna och blir 1,2 millimeter långa samt 0,8 millimeter i diameter. Underarten har sitt naturliga habitat i Tarija.

Synonymer

Gymnocalycium loricatum Speg. 1925, nom. illeg.
Gymnocalycium horizonthalonium Frič ex Kreuzinger 1929
Gymnocalycium cardenasianum F.Ritter 1964
Gymnocalycium armatum F.Ritter 1980

Externa länkar

Referenser

  1. ^ a b SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - kamklotkaktus, boliviansk kamklotkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 134. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 361-361. ISBN 0-88192-498-9. Libris.