Gymnocalycium reductum

Från Plantae
(Omdirigerad från Blekgul klotkaktus)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gymnocalycium reductum
(Link) Pfeiff. ex Mittler 1844
G. reductum ssp. leeanum
G. reductum ssp. leeanum
Undergrupp Gymnocalycium
Släkte Gymnocalycium
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Gymnocalycium reductum är en art i klotkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den argentinska provinsen Buenos Aires. Den är solitärväxande eller tuvar sig ibland. Stammen är platt klotformad till klotformad, har brungrön hud och blir upp till 30 centimeter hög samt 10 centimeter i diameter.

G. reductum är uppdelad i ett antal åsar som i sin tur är är uppdelade i vårtor. Vårtorna koniska och nakna. Längs åsarna sitter breda areoler 8 till 10 millimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas taggar som är väldigt styva, bruna och sylformade. Taggarna består av 1 centraltagg som pekar rakt ut från areolen och blir upp till 3 centimeter lång. Runt centraltaggen sitter 7 till 9 radiärtaggar som spretar åt olika håll från areolen och den övre är mycket kort. Blomman blir upp till 6 centimeter lång. Yttre kronblad har en brungrön utsida och de inre är vita. Märket har 10 till 12 spröt.

G. reductum har länge ansetts vara en synonym till G. gibbosum, men har nyligen återuppstått som ett bestånd på västra sidan av Sierra del Ventana.[1]

Underarter

G. reductum ssp. reductum

Underart reductum beskrivs som huvudarten och har samma utbredning.

Blekgul klotkaktus[2] - G. reductum ssp. leeanum (Hook.) Papsch 2000

Underart leeanum har en stam som är 3 till 6 centimeter i diameter och har blågrön hud. Den är uppdelad i cirka 14 trubbiga åsar som har tydliga vårtor. Där finn 0 till 1 centraltagg som står rakt ut och 8 till 11 radiärtaggar som är tillbakaböjda och bruna till en början. Blomman är klock- till trattformad. Yttre kronblad har en bred lilagrön mittlinje och de inre är blekgula. Frukten är grön.

Synonymer

Cactus nobilis Haw. 1812
Cactus reductus Link 1822
Cereus reductus (Link) DC. 1828
Echinocactus leeanus Hook. 1845
Gymnocalycium leeanum (Hook.) Britton & Rose 1922
Gymnocalycium schatzlianum Strigl & W.Till 1985

Externa länkar

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 133. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - blekgul klotkaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9