Parodia buiningii

Från Plantae
(Omdirigerad från Blågrå sydkaktus)
Parodia buiningii
(Buxbaum) N.P.Taylor 1987
Blågrå sydkaktus [1]
Notocactus buiningii 01.jpg
Undergrupp Notocactus
Släkte Parodia
Tribus Notocacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Blågrå sydkaktus är en art i sydkaktussläktet och undergrupp Notocactus. Den är solitärväxande, tillplattat klotformad och är gräsgrön i färgen.

Blågrå sydkaktus blir upp till 8 centimeter hög, 12 centimeter i diameter och är uppdelad i 16 tunna åsar som blir upp till 2 centimeter höga. Fördjupningar i åsarna bildar en form av vårtor. Areolerna sitter insjunkna under vårtorna. Längs åsarna sitter 4 taggar som är mörka vid basen, blir 2 till 3 centimeter långa och bildar ett kors i sin formation. Blomman är gul, blir upp till 7 centimeter lång och 8 centimeter i diameter. Utsidan av blomhalsen är täckt av ett tätt brunt ull och nålika borststrån. Frukten är 3 centimeter lång och täckt med hår. Fröna är mattsvarta och har små vårtor på ytan.

Blågrå sydkaktus sägs vara sällsynt på fält, men har sin naturliga utbredning i den brasilianska delstaten Rio Grande do Sul nära staden Santana do Livramento, och i närliggande Rivera i Uruguay.

Synonymer

[2]

Notocactus buiningii Buxbaum 1968

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - blågrå sydkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 539. ISBN 0-88192-498-9. Libris.