Mammillaria huitzilopochtli

Från Plantae
(Omdirigerad från Aztek-vårtkaktus)
Mammillaria huitzilopochtli
D.R.Hunt 1979
Aztek-vårtkaktus [1]
Mammillaria huitzilopochtli pm 1.JPG
Undergrupp Supertextae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Aztek-vårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Oaxaca och Puebla. Den är solitärväxande till en början men tuvar sig senare. Stammen är klotformad som ung men blir klubbformad till cylindrisk med åldern, har mörkgrön hud och blir upp till 15 centimeter hög samt 6 till 8 centimeter i diameter.

Aztek-vårtkaktusen har en stam som är uppdelad i cylindriska till koniska vårtor som har tät vit ull mellan dem i en ring runt toppen där blommorna utvecklas. På vårtorna sitter 0 till 1 centraltagg, ibland men sällan 2 till 4, som är mörkbruna till svarta och blir 4 till 20 millimeter långa. De pekar rakt uppåt och är tunna, nål- till sylformade. Runt de eventuella centraltaggarna sitter 15 till 30 radiärtaggar som är glasvita och blir 25 till 35 millimeter långa. Blomman är karminröd och blir 12 till 15 millimeter lång samt upp till 7 millimeter i diameter. De öppnar sig aldrig fullt ut. Frukten är klubbformad till cylindrisk, röd och blir upp till 15 millimeter lång.[2][3]

Underarter

M. huitzilopochtli ssp. huitzilopochtli

Underart huitzilopochtli har ingen eller en centraltagg och upp till 30 radiärtaggar. Den har sitt naturliga habitat i Oaxaca och Puebla.

M. huitzilopochtli ssp. niduliformis (A.B.Lau) Pilbeam 1999

Underart niduliformis har 2 till 4 centraltaggar och upp till 22 radiärtaggar. Den har sitt habitat i Tomellindalgången i Oaxaca.

Synonym

Mammillaria huitzilopochtli var. niduliformis A.B.Lau 1994

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - aztek-vårtkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 424. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.