Ariocarpus trigonus

Från Plantae
Ariocarpus trigonus
(F.A.C.Weber) K.Schum. 1898
Gul myrkottskaktus [1]
Ariocarpus trigonus 01.jpg
Släkte Ariocarpus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Gul myrkottskaktus är en art i myrkottskaktussläktet och familjen kaktusväxter, och har sin naturliga växtplats i de mexikanska delstaterna Nuevo León och Tamaulipas.[2]

Gul myrkottskaktus är en ensamväxande geofyt med en kraftig pålrot. Den gulgröna plantan är tillplattat klotformig och blir från 5 till 30 centimeter i diameter och från 5 till 25 centimeter hög. De bladlika utväxterna pekar i alla riktningar och är inte tätt packade nere vid basen. Utväxterna blir från 3 till 8 centimeter långa och 1 till 2,5 centimeter breda vid basen. De är vanligtvis dubbelt så långa som de är breda. Utväxterna är relativt spetsiga i änden och är något böjda uppåt.

Blommorna, som utvecklas i centrum av plantan, är krämvita till gulvita. Det finns även bestånd vars blommor har en rödaktig mittrand på insidan av kronbladen. Blommorna blir från 3 till 5 centimeter i diameter och upp till 4 centimeter långa. Denna art blommar från senhösten till tidiga vintern.

Det vetenskapliga namnet trigonus kommer från grekiskan och betyder trehörnig, vilket beskriver tvärsnittet på de bladlika utväxterna.[3] Det svenska namnet gul myrkottskaktus har den fått för sina gulvita blommor, då de flesta andra arterna inom släktet har rosalila blommor.

Synonymer

Anhalonium trigonum F.A.C.Weber 1898
Ariocarpus retusus ssp. trigonus (F.A.C.Weber) E.F.Anderson & W.A.Fitz Maurice 1997

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - Gul myrkottskaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 27. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris.