Senecio vulgaris

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Senecio vulgaris
L. 1753
Korsört
Common Groundsel-first fruits.jpg
Släkte Senecio
Familj Asteraceae
Ordning Asterales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Korsört är en ettårig ört i korsörtssläktet i familjen asterväxter.

Korsörten blir mellan 10 och 40 centimeter hög. Stjälken är kantig och ofta röd nedtill. Bladen är flikiga eller tandade. Blommorna är gula. Fruktställningen är lik maskrosens.

Hos korsörten är blomkorgens alla blommor rörformiga. De inre holkfjällen är från knoppstadiet till blomningen och fruktutvecklingen hårt slutna, men då frukterna är mogna och deras svävapparat är fullt utvecklad riktar sig holkfjällen allt mera utåt och blir till slut nedåtriktade för att underlätta spridningen av frukterna.

Denna växt betraktas ofta som ett ogräs. Den är dock ganska oskadlig på grund av sin ringa storlek, att den har en svag rot och att den är ettårig. Korsörten är ovanligt härdig och kan blomma så sent som i november i Sverige. I mildare klimat blommar den ofta hela vintern. Det ursprungliga utbredningsområdet är i Europa, norra Afrika och i Asien. Arten har även naturaliserats i många andra områden i världen.

Synonymer

  • allmän korsört

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-08-30.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - korsört - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9