Plantae:Hjälp

Från Plantae
Version från den 30 november 2019 kl. 18.50 av Helena (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
IMG 6236-1-Doronicum cordifolium.jpg

Navigering

Länkar som är blå leder till andra sidor på Plantae. Länkar som är gröna leder till andra webplatser på internet. Det finns även svarta länkar som ser ut som vanlig text. Dessa länkar leder ingenstans just nu, men kanske i framtiden när vi har skrivit den sida dit länken leder. När en sida har skrivits så blir länken automatiskt blå så att det syns ordentligt att sidan finns.

Längst ner i det som är själva sidinnehållet finns länkar till kategorier. En kategori samlar sidor som har något gemensamt. Kategorisidorna kan själva ingå i en annan kategori eller kan innehålla andra kategorier, så kallade underkategorier.

IMG 6128-Fragaria vesca.jpg

Att leta i Plantae

I ovankanten finns en sökruta som söker i Plantaes alla sidor. I vänsterkanten finns länkar till en del samlingssidor som kan vara utgångspunkter för sökning. På sidor med information om växter finns ofta ytterligare några länkar i vänsterkanten och dessa leder till Wikimedia Commons där det eventuellt finns fler bilder gällande aktuell växt eller växtgrupp samt till uppslagsverket Wikipedia.

IMG 6235-Doronicum cordifolium.jpg

Webbkällor

I artiklarna finns ofta referenser angivna. Bland dem som används mycket ofta finns dessa:

  • APG IV från 2016. Det är denna systematik vi följer ner till och med familjenivån.
  • The International Plant Names Index (IPNI) är en databas över växters publicering och vem som publicerade. Detta är vår främsta källa när det gäller auktorer.
  • Svensk kulturväxtdatabas (SKUD) är vår främsta källa när det gäller svenska namn på växter; arter, släkten och familjer. Den finns i bokform: SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
IMG 0265-3-Nymphaea × daubenyana.jpg

Bilder

De allra flesta av de bilder vi använder är inlänkade från Wikimedia Commons. Dessa bilder har fria licenser av olika slag. Några av våra bilder får inte kopieras. För mer information om en bild, klicka på själva bilden så visas en utförlig informationssida om just den bilden. I många fall finns då också möjlighet att se bilden i originalstorlek, det vill säga större.