Blomsymmetri

Från Plantae
(Omdirigerad från Radiärsymmetriska)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Blomsymmetri är ett sätt att beskriva en blommas utseende genom att se hur många symmetriplan som kan genomskära blomman uppifrån. I stort sett kan blommorna på detta sätt delas in i tre grupper: radiärsymmetriska, bisymmetriska och zygomorfa blommor.


Radiärsymmetriska blommor

En radiärsymmetrisk eller aktinomorf blomma kan delas i två lika delar tre eller flera gånger. Observera att asterväxter ser radiärsymmetriska ut, men det är hela blomställningen som uppfattas som en blomma. Man måste titta på de små enskilda blommorna som sitter i blomkorgen för att se blomsymmetrin och de är ofta zygomorfa.

Bisymmetriska blommor

En bisymmetrisk blomma har endast två symmetriplan som korsar varandra. Detta är vanligt hos blommor med fyra kronblad.

Zygomorfa blommor

En zygomorf blomma har ett symmetriplan. Den kan alltså delas i två lika delar på endast ett ställe. En annan benämning är bilateralt symmetrisk.

Se även

Referenser

  • Widén Marie, Widén Björn: Botanik: systematik, evolution, mångfald, Studentlitteratur, Lund 2008 (swe). ISBN 978-91-44-04304-3 (inb.). Libris. 
  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris.