Mammillaria plumosa

Från Plantae
(Omdirigerad från Plymvårtkaktus)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria plumosa
F.A.C.Weber 1898
Plymvårtkaktus [1]
Mammillaria plumosa.JPG
Undergrupp Proliferae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Plymvårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Coahuila och Nuevo León. Den är tuvbildande och bildar täta mattor som blir upp till 40 centimeter breda. Stammen är klotformad, har ljusgrön hud och blir 6 till 7 centimeter i diameter.

Plymvårtkaktusen är uppdelad i mycket mjuka, cylindriska vårtor som inte har vit sav i sig men ull mellan dem. På vårtan sitter ingen centraltagg, men där finns ungefär 40 radiärtaggar som är vita och blir 3 till 7 millimeter långa. De liknar små plymer eller fjädrar. Blomman är vit och blir upp till 15 millimeter lång. Frukten är djupt rosalila, klubbformad och blir upp till 15 millimeter lång. Fröna är brunsvarta till svarta.[2][3]

M. plumosa är upptagen på CITES Appendix I.

Synonymer

Chilita plumosa (F.A.C.Weber) Orcutt 1926
Ebnerella plumosa (F.A.C.Weber) Buxb. 1951

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - plymvårtkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 438. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Engelska: Feather cactus