Mammillaria nana

Från Plantae
(Omdirigerad från Liten vårtkaktus)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria nana
Backeb. ex Mottram 1980
Liten vårtkaktus [1]
Mammillaria Liberec 1.jpg
Undergrupp Stylothelae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Liten vårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den mexikanska delstaten San Luis Potosí. Den är solitärväxande eller tuvbildande. Stammen är klotformad och blir 1,5 till 4 centimeter hög samt 2,5 till 4 centimeter i diameter. Den har en kraftig pålrot.

Liten vårtkaktus är uppdelad i cylindriska vårtor som är 6 till 10 millimeter långa samt 3 millimeter i diameter. De finns lite ull mellan vårtorna och eventuellt borststrån på äldre plantor. På vårtan sitter ingen centraltagg till en början, senare 1 till 2 som är gulbruna och blir upp till 4 till 9 millimeter långa. De är hårliknande och den nedre avslutas med en krok. Runt centraltaggarna sitter 25 till 35 radiärtaggar som är vita och blir ungefär 7 millimeter långa. De är tunna och ludna. Blomman är blekt krämfärgad eller vit och blir 1 till 2 centimeter lång samt 1 till 1,5 centimeter i diameter. Yttre kronbladen har en brunrosa mittlinje.[2]

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - liten vårtkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 167. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.