Antirrhinum majus

Från Plantae
(Omdirigerad från Lejongap)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Antirrhinum majus
L. 1753
Lejongap
Antirrhinum majus from Thasos.JPG
Släkte Antirrhinum
Familj Plantaginaceae
Ordning Lamiales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Lejongap är en flerårig ört i lejongapssläktet i familjen grobladsväxter som är vanlig som prydnadsväxt. Som sådan används den ofta som ettårig. Den ursprungliga blomfärgen var röd, men numera finns ett otal hybrider och sorter med många olika färger utom blå. De olika sorterna varierar även i höjd mellan 15 och 80 centimeter.

Humlor är stora nog att kunna ta sig in i lejongapet

Blomman har en övre och en undre läpp. Den övre är konstruerad så att den buktar nedåt mot den undre läppen och döljer ståndare och pistill. Det är bara större insekter som klarar av att komma in i blomman för att pollinera den. Namnet lejongap syftar på blommans utseende. Om man trycker på den från sidorna kommer läpparna att skilja sig åt och blomman "öppnar gapet". Blommorna sitter samlade i en ganska hög blomställning överst på stjälkarna. Bladen är lansettformade och mellan 2 och 8 centimeter långa. De sitter längs hela stjälkarna under blomställningen.

Lejongap tillhörde tidigare familjen Scrophulariaceae som då hade det svenska namnet lejongapsväxter. När lejongap (och även flera andra arter och släkten) flyttades till nuvarande Plantaginaceae bytte dock familjen lejongapsväxter namn till flenörtsväxter.

Växten kommer ursprungligen från sydvästra Europa och trivs bäst i soliga lägen. Den har naturaliserats på många andra platser i världen.

Referenser

  • Burnie Geoff: Botanica: illustrerat botaniskt lexikon med över 10000 trädgårdsväxter inklusive odlingsråd, Könemann, Köln 2000 (swe). ISBN 3-8290-4718-5 (inb.). Libris. 
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - lejongap - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-09-13.