Gymnocalycium erinaceum

Från Plantae
Gymnocalycium erinaceum
J.G.Lamb. 1985
Trattklotkaktus[1]
Gymnocalycium erinaceum.jpg
Undergrupp Gymnocalycium
Släkte Gymnocalycium
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Trattklotkaktus är en art i klotkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 500 till 1200 meter i den argentinska provinsen Córdoba. Den är solitärväxande. Stammen är platt klotformad, har grågrön hud och blir upp till 5 centimeter hög samt 5,5 centimeter i diameter.

Trattklotkaktusen är uppdelad i 12 åsar som är 12 till 14 millimeter breda och uppdelade i vårtor som har en hakformad nederkant. Längs åsarna, på vårtorna, sitter areoler. Ur areolen utvecklas 1 till 2 centraltaggar som blir upp till 1 centimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 7 till 9 radiärtaggar som är svartaktiga till en början men blir vita med brun spets och är 6 till 8 millimeter långa. De är tunna, har grov yta och pekar åt sidorna från areolen. Blomman är 5,5 centimeter lång och 4,8 centimeter i diameter. Blompip och hypanthium är blågrönt och täckt med fjäll. Fjällen är rundade med en spets på toppen, vitaktiga och blir 2 millimeter långa samt 3,5 millimeter breda. Yttre kronblad är vitt till rosa med grågrön topp och bleka kanter. Inre kronblad är vitt med karmosinfärgad bas. Frukten är oval och blir upp till 16 millimeter lång samt 13 millimeter i diameter. Fröna är svarta och 1,3 millimeter långa samt 1 millimeter breda.[2][3]

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - trattklotkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.