Mammillaria perbella

Från Plantae
(Omdirigerad från Grenvårtkaktus)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria perbella
Hildm. ex K.Schum. 1898
Grenvårtkaktus [1]
Jardin des plantes Paris Mammilaria perbella.JPG
Undergrupp Leucocephalae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Grenvårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Guanajuato, Hidalgo och Querétaro Arteaga. De är solitärväxande till en början men grenar sig senare genom att tillväxtpunkten delar sig. Stammen är platt klotformad, har blågrön hud och blir upp till 6 centimeter i diameter.

Grenvårtkaktusen är uppdelad i små, koniska vårtor som inte har vit sav i sig, men både vit ull och borststrån mellan dem. På vårtan sitter 1 till 2 centraltaggar, vanligtvis 2, som är rödaktigt vita men blir vita med tiden och är 1 till 6 millimeter långa. De är styva och den övre är längst. Ibland kan de saknas helt. Runt centraltaggarna sitter 14 till 18 radiärtaggar som är vita och blir 1,5 till 3 millimeter långa. De är borstliknande och de längsta har svarta spetsar. Blomman är karmosinröd till mörkt rosa och blir upp till 10 millimeter lång samt 10 millimeter i diameter. Frukten är liten och röd. Fröna är bruna.[2][3]

Synonymer

Mammillaria cadereytensis R.T.Craig 1945
Mammillaria infernillensis R.T.Craig 1945
Mammillaria queretarica R.T.Craig 1945
Mammillaria avila-camachoi Shurly 1961, nom. inval.

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - grenvårtkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 170. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 436. ISBN 0-88192-498-9. Libris.