Echinocereus mombergerianus

Från Plantae
Echinocereus mombergerianus
G.Frank 1990
Echinocereus mombergerianus.jpg
Undergrupp Triglochidiata
Släkte Echinocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Echinocereus mombergerianus är en art i kägelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den mexikanska delstaten Baja California. Den är vanligtvis tuvbildande och bildar ibland stora samlingar av stammar. Stammen är upprättväxande till liggande, cylindrisk, har ljus- till mörkgrön hud och blir upp till 20 centimeter lång samt 2 till 10 centimeter i diameter.

E. mombergerianus är uppdelad i 9 till 14 åsar som kan vara uppdelade i vårtor. Längs åsarna sitter areoler 7 till 10 millimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas 1 till 4 centraltaggar som är gulbruna till nästan svarta och blir 3 till 10 millimeter långa. De går inte tydligt att särskilja från radiärtaggarna. Runt centraltaggarna sitter 8 till 10 nålformiga radiärtaggar som vanligtvis är ljusare och de nedre blir upp till 20 millimeter långa, medan de övre blir 2 till 9 millimeter långa. Blomman är rör- till trattformad och blir 4 till 6 centimeter lång samt 2,5 till 4,5 centimeter i diameter. Den utvecklas nära toppen av stammen och är orangerosa till djupröd med gulaktigt eller vitt svalg. Märket är ljust blekgrönt och består av 7 spröt som blir 3,5 millimeter långa. Frukten är oval, grön och har vitt kött. Den blir 2,3 centimeter lång, 1,6 centimeter i diameter och doftar som jordgubbar. Fröna blir 1,6 millimeter stora.[1]

Synonymer

Echinocereus polyacanthus ssp. mombergerianus (G.Frank) Breckw. 1996
Echinocereus pacificus ssp. mombergerianus (G.Frank) W.Blum, W.Rischer & Rutow 1998

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 85. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.