Mammillaria insularis

Från Plantae
(Omdirigerad från Ebnerella insularis)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria insularis
H.E.Gates 1938
Foto: Tony Roberts
Foto: Tony Roberts
Undergrupp Chilita
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Mammillaria insularis är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat på öar och på fastland nära Bahia de Los Angeles i den mexikanska delstaten Baja California. Den är ibland solitärväxande men vanligtvis tuvbildande. En stam i tuvan är platt klotformad, har blågrön hud och blir upp till 6 centimeter hög samt 5 centimeter i diameter. Rötterna är tjocka.

M. insularis har en stam som är uppdelad i koniska vårtor som har lite eller ingen ull mellan dem och saknar vit sav i dem. På vårtan sitter 1 centraltagg som har en svart spets och blir upp till 10 millimeter lång. Den avslutas med en krok. Runt centraltaggen sitter 20 till 30 radiärtaggar som är vita, nållika och blir upp till 5 millimeter långa. Blomman är trattformad, ljusrosa med kronblad som har ljusare ytterkanter och blir 15 till 25 millimeter lång. Frukten är klubbformad, orangeröd och blir upp till 10 millimeter lång. Fröna är svarta.[1][2]

Synonymer

Ebnerella insularis (H.E.Gates) Buxb. 1951
Chilita insularis (H.E.Gates) Buxb. 1954

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 424. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.