Fragaria viridis

Från Plantae
(Omdirigerad från Backsmultron)
Fragaria viridis
Weston 1771
Backsmultron
Fragaria viridis.jpeg
Släkte Fragaria
Familj Rosaceae
Ordning Rosales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Backsmultron är en ört i familjen rosväxter. Den har en jordstam vars övre del höjer sig över marken och där växer både bladrosett och blomstänglar fram. Bladen består av tre mindre, tandade blad som är håriga på undersidan. Blommorna är vita. Pistillens fäste blir vid frukternas mognad starkt uppsvällt och bärlikt, det så kallade smultronet. Detta är alltså en skenfrukt. På dess yta sitter de riktiga frukterna, som är små nötter.

Skillnaden mellan backsmultron och smultron är att backsmultron har större kronblad och foderblad. Foderbladen trycker sig hårt mot smultronet hos backsmultron, vilket gör det svårt att lossa. Smaken är söt men saknar själva smultronsmaken. Backsmultron revar sig inte alls i samma omfattning som vanliga smultron.

Backsmultronets utbredningsområde är i Europa och österut till västra Sibirien och centrala Asien. I Sverige finns det bara i Götaland och Svealand. Dess habitat är torrare ställen, till exempel backar, vägkanter och soliga, torra gräsmarker.

Synonymer

  • nejkon
  • hattbär

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - backsmultron
  • USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network - (GRIN) [Online Database]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. (2013-12-27)