Dianthus deltoides

Från Plantae
(Omdirigerad från Backnejlika)
Dianthus deltoides
L. 1753
Backnejlika
Dianthus deltoides 002.JPG
Släkte Dianthus
Familj Caryophyllaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Backnejlika är en flerårig ört i familjen nejlikväxter som blir mellan 15 och 30 centimeter hög. Den kommer ursprungligen från Europa och österut till västra Sibirien men är också vanlig som prydnadsväxt i trädgårdar och det finns en del namnsorter. Den trivs bäst i torra och soliga backar och liknande växtplatser.

Backnejlikan har små, smala blad längs stjälkarna. Blommorna har ett djupt och trångt foder och därför är också kronbladens skaft mycket långa. Ovanför fodret är de bredare. De är starkt rödrosa eller lila och ibland vita. De har en färgteckning med våglinjer och punkter och en tandad, flikad eller fransad kant. Blommorna slår bara ut helt när det är soligt. Blomningstiden är i juli och augusti.

Synonymer

  • Ängsnejlika

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - backnejlika
  • USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network - (GRIN) [Online Database]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. (2013-12-26)